El nucli urbà s’ha anat formant a banda i banda de la carretera que la travessa, paral·lela al barranc de Tartacó.

L’Església Parroquial està dedicada a Sant Domènec, patró del poble. El primer altar dedicat al Sant fou construït el 1699. El 1861 o 1862 es van fer moltes obres: la primera església fou engrandida tal com avui està. És de forma claustral i té tres naus amb creuer (20’50 m per 5’60m. la nau principal i 10’50m d’amplada les tres juntes). El campanar és d’uns vint metres.

Abans de entrar al poble pels Guiamets i de creuar el pont, podem trobar els antics rentadors ara restaurats,  barranc amunt l’antic moli fariner, on podem reconèixer la bassa  que recollia l’aigua que s’utilitza com hort,  al arribar a  l’àrea recreativa de la Fontvella, zona d’esbarjo amb taules i parrilles, trobem el lloc que abasteix d’aigua el poble i d’ont surt el braçal que rega a tandes els horts situats a la llera del Tartaco.

Al SE del nucli, trobem el “Mas d’Alerany” (XVIII), que presenta elements característics de l’arquitectura militar defensiva, que va ser utilitzat com a hospital militar durant la batalla de l’Ebre, i d’altres masos com els de Pena i  Gabdà.

El Coll del Moro a la zona de les Moles situat a 1,5 Km del poble, enclavament ibèric amb excel·lent vistes al Montsant i a la Ribera d’Ebre.

La Serra del Montalt de 751m pertany a la Serra de Llaberia travessada pel GR-7.

A la Serra d’Almos té la seu el Consorci per a la Protecció i la Gestió de l’Espai d’Interès Natural Serra de Llaberia, que convida a gaudir d’aquest espai natural, amb diferents recorreguts de senderisme, BTT, rutes a cavall i en cotxe, i excursions guiades. Consulteu tota la informació a la seva web http://www.serrallaberia.cat.

Disseminats pel terme es poden trobar petites construccions de pedra en sec, rellevants alguns marges de gran alçada, cisternes, i casetes de tros.

Comparteix aquesta pàgina

contacte i ubicació